میگرن چیست؟
میگرن صرفا سردرد نیست! تابلویی از نشانه های مختلف است که ممکن است در طول زندگی فرد هر قسمتی از این تصویر برجسته تر باشد.
مثلا در دوران شیرخوارگی، میگرن بصورت "کولیک" و در کودکی بیشتر بصورت شکم دردهای راجعه و در میانسالی خیلی وقتها بصورت سرگیجه بروز می کند. بخاطر شیوع بالای سرگیجه های میگرنی توصیه می کنیم مطلب زیر را در باره سرگیجه مشاهده کنید:
دلیل سرگیجه چیست؟
درواقع میگرن یک بیماری ارثی چهار فازی است که بخاطر فاز شماره سه آن یعنی سردرد معروف است. در حالیکه در بسیاری اوقات فرد مبتلا به میگرن این فاز شماره سه(سردرد) را ممکن است تجربه نکند و از سایر علائم میگرن رنج ببرد.
میگرن یعنی حساس بودن مغز. یک مغز حساس به محرکهای درونی یا بیرونی که بطور معمول حس ناخوشایندی را ایجاد نمی کنند واکنش نشان می دهد و طیفی از احساسات نامطلوب مانند سردرد، گردن درد، سرگیجه، دل آشوب، حالت تهوع و...(رجوع شود به نشانه های میگرن در همین صفحه) را ایجاد می کند.
سردردهای میگرنی بصورت حمله ای و تکرار شونده هستند.
پس میگرن صرفا سردرد نیست. بلکه سردرد هم می تواند جزو علائم آن باشد( و معمولا هم هست).
چرا میگرن به وجود می آید؟
میگرن یک سردرد ژنتیکی است. یعنی شما که مبتلا به میگرن هستید زمینه ژنتیکی ابتلا به ابن سردرد را به ارث برده اید.
سوالی که اغلب از ما پرسیده می شود این است که اگر میگرن ژنتیکی است چرا مثلا در سی سالگی به سراغ من آمده است.
اولا که به ارث بردن یک صفت یا بیماری ژنتیکی به معنی بروز آن در بدو تولد نیست. ممکن است فردی زمینه ژنتیکی طاسی را به ارث برده باشد و تا چهل سالگی هم موهای پرپشتی داشته باشد و از پنجاه سالگی طاس شود.
دوما علائم میگرن در زمان کودکی قدری متفاوت است و فرد ممکن است در کودکی فقط تظاهرات گوارشی میگرن را نشان دهد.
بچه ها ممکن است بیشتر نشانه های گوارشی میگرن
را بروز دهند تا اینکه سردرد داشته باشند.
شیوع میگرن چقدر است؟
میگرن بسیار شایع است، به ازای هر صد نفر تقریبا 18 نفر به این سردرد مزمن مبتلا هستند که اغب انها را خانمها تشکیل میدهند(تقریبا 75 درصد).
بیشترین شیوع میگرن بین سنین سی تا چهل سالگی است. بنحویکه تقریبا یک سوم خانمها در این سنین میگرن را تجربه می کنند.
دکتر فرهاد عمادی متخصص مغز و اعصاب معتقد است که شیوع واقعی میگرن بسیار بیشتر است. چرا که در بسیاری از موارد به اشتباه برای یک فرد مبتلا به میگرن تشخیصهای دبگری مانند سردرد تنشی(سردرد عصبی) سینوزیت، آرتروز گردن، یا حتی میکروبی بودن معده گذاشته می شود.
برای اینکه در باره تفتوت سینوزیت و میگرن بدانید روی لینک زیر کلیک کنید:
بسیاری از مواقع فردی که میگرن دارد به اشتباه تصور می کند
که سینوزیت دارد.
در مطالعه ای که بین متخصصین مغز و اعصاب انجام شده بود شیوع میگرن بین دکترهای مغز و اعصاب بالای ۵۰ درصد گزارش شده بود. این یعنی اگر همه آدمها به اندازه یک متخصص مغز و اعصاب علائم مختلف میگرن را خوب می شناختند، شیوع واقعی میگرن بالای ۵۰ درصد بدست می آمد.
نشانه های میگرن چیست؟
میگرن در همه افراد به یک شکل بروز نمی کند و درواقع یک تابلو از علائم می باشد که معمولا جزِء درد قسمت برجسته آن است اما این تابلو اجزاء مهم دیگری هم دارد مثل حالت تهوع یا استفراغ، حساس شدن به نور، بو یا صدا، حساس شدن پوست سر و سرگیجه.
سردردهای میگرنی معمولا یکطرفه و ضرباندار هستند.اما میگرن می تواند در مواردی دوطرفه باشد. ضمنا میگرن می تواند درد شدید گردن ایجاد کند که در این حالت ممکن است با آرتروز یا دیسک گردن اشتباه شود.
میگرن یک بیماری چهار فازی است و فرد نشانه های مختلفی را در این چهار فاز تجربه می کند. الزامی به وقوع تمام این فازها در یک فرد نیست.
فاز یک: بسیاری از بیماران قبل از وقوع حملات سردرد دجار بیحالی و کسالت می شوند و علائمی را تجربه می کنند که شبیه علائم ناشی از افت فشارخون می باشد که متخصص مغز و اعصاب به این حالتها "پرودروم" میگوید. برخی از این نشانه ها مانند افت تمرکز و خواب آلودگی، تشنگی، تمایل به مصرف غذاهای شیرین و اختلالات خلقی که در این فاز از میگرن مشاهده می شود بخاطر ایراد در کارکرد بخشی از مغز به اسم هیپوتالاموس است. تاکید می کنیم فاز شماره یک میگرن یا پرودروم از این نظر بسیار مهم است که بسیاری از میگرنیها اطلاع ندارند که این مشکلات ناشی از میگرن آنهاست. از علائم جالب فاز یک میگرن نشانه های گوارشی مانند یبوست، اسهال و نفخ می باشد که خیلی وقتها به اشتباه به سندرم روده تحریک پذیر نسبت داده می شود.
فاز دو: بعضی از بیماران هم هستند که قبل از سردرد حالتهای خاصی را تجربه می کنند مثل نورهای جرقه زن یا خواب رفتگی دست یا احساس ناخوشایندی در ناحیه شکم که به این حالتها "اورا" می گوییم. اورا فاز دوم میگرن است که دریک سوم مبتلایان به میگرن رخ می دهد. برای اینکه بیشتر در مورد اوراهای میگرن بدانید روی لینک زیر کلیک کنید:
در این شکل یک مدل از اورای بینایی میگرن را مشاهده می کنید.
فاز سوم: فاز سوم میگرن همان فاز سردردی آن است. البته تعداد اندکی از میگرنیها این فاز را تجربه نمی کنند که به آنها "معادل میگرن" یا "میگرن غیر سردردی" یا "اورا بدون سردرد" می گوییم. فاز سردردی معمولا چند ساعت تا یک روز طول می کشد. در افرادی که به مسکنها وابسته شده اند شاهد فاز سوم طولانی تری هستیم. اگر فاز سوم(سردرد) بیش از سه روز طول بکشد حالتی را خواهیم داشت که به آن "میگرن استاتوس" می گوییم.
فاز چهارم: این فاز بعد از تمام شدن سردرد رخ می دهد و چندساعت تا یکی دو روز ممکن است به طول بکشد. در این فاز میگرن علائمی را شامل می شود که به نشانه های فاز یک شبیه هستند.
میگرن عصبی چیست؟
میگرن عصبی یک غلط مصطلح است. ما در طب چنین اصطلاحی را نداریم.
این واژه در زبان فارسی برای توضیح دو تا مساله بکار می رود:
یکی اینکه افراد میگرنی همانطور که گفتیم مغز حساس تری دارند. این مغزهای حساس به تنشهای عصبی بیشتر از افراد میگرنی واکنش نشان می دهند.
دوم اینکه استرسها شایعترین دلایل تحریک سردردهای میگرنی هستند و اصطلاح میگرن عصبی در اینجا می خواهد این مفهوم را برساند.
دکتر عمادی بخاطر بار معنایی نامناسب و عدم وجود ریشه علمی استفاده از اصطلاح میگرن عصبی را جایز نمی داند و ازتوصیه می کند به جای میگرن عصبی از همان واژه میگرن به تنهایی استفاده کنید یا بصورت اختصاصی نام میگرنی را که به آن مبتلا هستید بکار ببرید مثل میگرن با اورا.
انواع میگرن کدامند؟
بصورت کلی دو نوع میگرن داریم:
میگرن با اورا یا همان میگرن کلاسیک
و میگرن بدون اورا یا همان میگرن معمولی.
اورا چیست؟ همانگونه که اشاره شد اوراها یک سری علایم غیر سردردی هستند که بعضی از مبتلایان به سردرد قبل( یا حتی حین) سردرد تجربه می کنند.
معروفترینشان اورای بینایی است که بصورت محو شدن بخشی از میدان دید فرد و پدیدار شدن نورهای جرقه زن در بعد از آن خود را نشان می دهد.
اوراهای حسی هم بسیار شایع می باشند و فرد دچار علائمی مانند خواب رفتگی دستها و یا سوزن سوزن شدنشان می شود.
دنیای جالب اوراهای میگرن
برخی از انواع میگرن مانند میگرن چشمی، میگرن گوارشی، میگرن وستیبولار یا میگرن با اورای ساقه مغز در حقیقت در دسته میگرنهای با اورا قرار می گیرند.
میگرن چگونه تشخیص داده می شود؟
تشخیص میگرن صرفا بالینی است.
یعنی برای فردر که علائم میگرن را دارد صرف یک معاینه مغز و اعصاب کافی است.
مهمترین قسمت یک معاینه مغز و اعصاب در مورد تشخیص میگرن معاینه ته چشم است که توسط دکتر مغز و اعصاب و با وسیله ای مشابه دستگاه زیر انجام می شود.
این معاینه از این جهت ضروری است که فرد مبتلا به فشار مغز بالا ممکن است دقیقا با سردردی شبیه میگرن بروز کند و پزشک مغز و اعصاب قادر خواهد بود با این معاینه فشار مغز بالا را تشخیص دهد.
افتالموسکوپ وسیله تشخیص فشار مغز بالاست.
برای اطلاع از بیماری "فشار مغز بالا" روی تصویر کلیک کنید.
نکته مهم این است که نوار مغز و سونوگرافی عروق مغز جایگاهی در تشخیص و درمان میگرن ندارند.
نوار مغز یک وسیله تشخیصی خوب برای موارد مشکوک به تشنج است و سونوگرافی عروق مغز هم در بیماران مبتلا به سکته مغزی کاربرد دارد.
در مواردی که شرح حال منطبق با سردرد میگرن نباشد و یا معاینه مغز و اعصاب فرد ایراد داشته باشد دکتر مغز و اعصاب درخواست یک تصویر برداری مانند "ام آر آی" می دهد.
آیا میگرن قابل درمان است؟
میگرن درمان قطعی ندارد، اما به خوبی توسط داروها کنترل میشود.
در بحث درمان باید عوارض داروهای پیشگیری کننده از میگرن در برابرفواید آنها سنجیده شود.
بطور مثال داروهای اعصاب یا ضد تشنج که در کنترل سردرد میگرن بکار برده می شون خود ممکن است عوارضی به دنبال داشته باشند.
برای آگاهی از نقش داروها در درمان میگرن روی لینک زیر کلیک کنید:
چه داروهایی در میگرن تجویز می شوند
نقش بوتاکس در درمان میگرن چیست؟
یکی از بهترین داروها برای کنترل این سردرد مزمن بوتاکس می باشد.
بوتاکس میگرن اگر توسط متخصص مغز و اعصاب با تجربه انجام شود، عارضه ای نخواهد داشت.
دکتر فرهاد عمادی از متد خاص خود برای تزریق بوتاکس سردرد استفاده می کند که علاوه بر کنترل سردردها، اثرات زیبایی مشهودی هم با برطرف کردن خطوط چهره (بصورت کاملا طبیعی)، به دنبال دارد.
برای مشاهده نقش بوتاکس در درمان میگرن روی لینک زیر کلیک کنید:
نقش بوتاکس در درمان میگرن، قیمت و نقاط تزریق آن
در ویدئو زیر دکتر فرهاد عمادی در باره میگرن و نشانه های آن از جمله اوراهای میگرن صحبت می کند. یکی از شایعترین اوراهای میگرن اورای گوارشی است. در این حالت از اصطلاح میگرن گوارشی هم استفاده می شود.
نکته جالبی که دکتر عمادی به آن اشاره می کند این است که حتی کولیک بچه ها می تواند درواقع صرفا میگرن باشد.
در مورد تشخیص میگرن صحبت می شود و دکتر عمادی یاداوری می کند که نوار مغز و سونوگرافی مغز جایگاهی در تشخیص میگرن ندارد.
اینستاگرام دکتر عمادی
این مطالب برای شما سودمند خواهند بود:
بوتاکس میگرن
پاسخ به پرسشهای شما در باره بوتاکس
بوتاکس چه عوارضی دارد؟
قیمت بوتاکس زیبایی و میگرن با جزئیات
تشخیص و درمان سردردها
درمانهای میگرن
غذاهایی که سردرد را بدتر می کنند
هر آنچه لازم است در باره میگرن بدانید
بوتاکس میگرن به همراه زیبایی
با مغز خود به زبان ساده آشنا شوید
قوانین خواب آرام
اصول تغذیه سالم برای مغز
دیسک کمر، سیاتیک، تنگی کانال نخاع
درمان خانگی سرگیجه
فشار مغز
راه پیشگیری از آلزایمر
درد های عصبی
استفاده از قسمتی یا تمام مطالب این سایت فقط با ذکر منبع بلامانع است